OKJ – Élelmiszeripari analitikus technikus

Élelmiszeripari analitikus technikus

Az élelmiszeripari analitikus technikus képes a szakmai ismereteikre támaszkodva az élelmiszer-ipari nyersanyagok, félkész és késztermékek analitikai vizsgálatát megszervezni és elvégezni, a mért adatok elsődleges feldolgozását megoldani és a kapott eredmények alapján az élelmiszereket minősíteni, a középszintű élelmiszeranalitikai vezetői feladatokat ellátni, felsőfokú szakirányban továbbtanulni.

A(z) élelmiszeripari analitikus technikus OKJ szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a munkaterületet előkészíteni
  • mintát venni
  • minták előkészítését végezni
  • a munkafolyamatot előkészíteni
  • laboratóriumi méréseket végezni
  • laboratóriumi eszközöket, műszereket használni
  • minták összetételének minőségi meghatározását elvégezni
  • minták összetételének mennyiségi meghatározását elvégezni
  • adminisztrációs munkát végezni
  • a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján minősíteni

A(z) Élelmiszeripari analitikus technikus jellegzetes eszközei

Az eszközök megtekintéséhez klikk ide!

Mérőeszközök; Analitikai és mikrobiológiai laboratórium; Egyéni védőeszközök; Munkabiztonsági eszközök, felszerelések; Vegyifülke, elszívó berendezés; Műszeres analitika eszközei, berendezései, műszerei; Klasszikus analitika eszközei, berendezései; Laboratóriumi gyors- és analitikai mérlegek; Fagyasztó és hűtőszekrények; Tűzvédelmi és munkabiztonsági eszközök; Sterilizáló berendezések; Mikroszkóp; Mérőeszközök; Analitikai és mikrobiológiai laboratórium

Alapadatok

  • OKJ-szám: 54 541 01
  • Szakmacsoport: Élelmiszeripar
  • Tanulmányi terület: Élelmiszergyártás
  • Szint: emeltszintű szakképesítés
  • Felelős miniszter: élelmiszeriparért felelős miniszter

A képzésről

Képzési formák nappali, esti
Képzési idő iskolai rendszerben 2 év
Képzési idő felnőttképzésben -
Szükséges iskolai végzettség érettségi
Szakmai előképzettség nincs
Előírt gyakorlat nincs
Egészségügyi alkalmassági követelmények vannak
Pályaalkalmassági követelmények nincsenek
Elméleti képzési idő aránya 50%
Gyakorlati képzési idő aránya 50%
Szintvizsga nincs
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra;2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Élelmiszeripari analitikus technikus – Mit fogsz tanulni?

  • 10891-12 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
  • 10894-12 Élelmiszeripari műveletek és gépek
  • 10895-12 Általános élelmiszeripari technológiák
  • 10892-12 Élelmiszeranalitika
  • 10893-12 Élelmiszeranalitikai vizsgálatok
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások
  • 11498-12 Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság

Foglalkozások

Betölthető foglalkozások: Élelmiszeripari technikus

Betölthető munkakörök: Élelmiszeripari laboráns; Élelmiszer-analitikus technikus; Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns

Kapcsolódó OKJ szakmák

  • 31 541 03 Élelmiszeripari laboráns (részszakképesítés)